perjantai 11. heinäkuuta 2008

Flip flops

Flaps flaps flaps. Tama on tuttu aani kaupassa, kadulla, missa vaan. Amerikkalaiset ovat flip flopsien suurkuluttajia ja sen kylla huomaa kenkakauppojen valikoimassa. Itse en ole muovijalkineiden ystava, mutta monet vannovat niiden nimeen kuumana ja hikisena kesapaivana. Hintakin on kohdillaan. Tavallaan siis ihan ymmarrettavaa.

Mutta tatakaan asiaa ei voi sivuuttaa olankohautuksella, vaan tutkijan analyyttinen mieli ottaa ylivallan. Mika naissa koko kansan suosikkijalkineissa tekee niista niin epaterveelliset? Tata kysymysta aivoriiheilimme yhtena paivana korealaisen postdoc-kolleegani kanssa, joka erikoistunut kavelyn biomekaaniseen analyysiin. Selvaa on, etta flip flopsit muuttavat kavelyamme. Askel lyhenee, varpaiden koukistajalihakset ylirasittuvat varpaiden yrittaessa puristaa 'kenkaa' jalkapohjaa vasten ja taman seurauksena normaalin kavelyyn kuuluva kantaisku jaa olemattomaksi. Ei ihme, etta monet flip flopsien kayttajat valittavat jalkateran kipuja, plantaarifaskiittia ym. Yhdistettyna ylipainoon jalkinevalinta ei ehka ole paras valinta monelle takalaiselle. Tai muillekaan. Veikkaan, etta muutaman vuoden paasta flip flopsien kaytto nakyy tule-sairauksien tilastoissa kasvaneina jalkateravaivoina.

Mietimme jopa puolivakavissamme, etta pitaisiko aiheesta tehda pieni tutkimus kavelylaboratoriossamme. Nopean selvityksen perusteella loysimme heti pari ryhmaa, jotka tyoskentelevat aiheen ymparilla. Onhan naita kenkia ollut jo vuosikausia markkinoilla. Trendit muokkaavat tutkijan tyota...

Ei kommentteja: