perjantai 26. kesäkuuta 2009

Liveable cities

Nyt on selvitetty missa pain maapalloa on mukavin asustaa. Mercer julkaisee ja The Economist popularisoi vuosittain listan mailman asumiskelpoisimmista kaupungeista. Tana vuonna Vancouver, Wien ja Melbourne ottivat karkisijat vertailussa, jossa arviodaan mm. kaupungin vakautta, terveydenhuoltoa, kulttuuria, ymparistoa, koulutusta seka infrastruktuuria. Helsinki ylsi seitsamannelle sijalle, toiseksi parhaana eurooppalaiskaupunkina.

Yhtena paivana kuuntelin tyomatkalla radio-ohjelmaa, jossa pohdittiin syita USA:laisten kaupunkien huonoon sijoittumiseen listalla. Parhaana yhdysvaltalaiskaupunkina Pittsburgh sijoittui vasta 29. sijalle. Syita ei-niin-hyvaan sijoitukseen on varmasti monia, joista ehka suurin on taloudellinen epatasa-arvoisuus. Toki on niin, etta monissa kaupungeissa on aivan upeita kaupunginosia, joissa on helppo saavutta huippupisteet vertailussa, mutta koko kaupungin tasolla isoissa kaupungeissa on paljon ”ongelma-alueita”, joissa ei ole niin mukava / virkistavaa / turvallista / asua.

Tutustuin tassa toiseenkin, ehka ei niin tieteelliseen, kaupunkien valiseen vertailuun. USA:n pikkukaupungit oli pistetty jarjestykseen erinaisten kriteerien mukaan ja kotikaupunkimme Columbia sijoittui vertailussa kahdeksannelle sijalle. Ei huono.

Moneen kertaan olemme todenneet, etta aika lintukodon valitsimme asuinpaikaksemme, vaikka taytyy kylla sanoa etta laman myota rikollisuus on nostanut paataan myos kotikulmillamme. Se ei ole kiva. Ei lainkaan.

maanantai 22. kesäkuuta 2009

Random coincidences

Viime viikolla ennen Juhannusta vietimme illan Suomen Suurlahetystossa juhannussaunan merkeissa. Tekes oli tehnyt salapoliisin tyota ja jaljittanyt DC:n alueella tyoskentelevia suomalaistutkijoita. Kymmenen meita oli paikalla. Pari NASA:n avaruusfyysikkoa, kaksi tutkijakollegaa NIH:sta, fyysikko NIST:sta ja muutama muu eri alojen edustaja paikallisista yliopistoista. Ja puolet meista oli turkulaisia! Saunaan paasy oli tietysti ihan huippua (mahtaako monella muulla maalla olla omaa saunaa??), mutta oli myos mukava vaihtaa kuulumisia tutkijaporukalla. Osa oli ollut maassa useamman vuoden, mutta valtaosa on samanlaisella 2-3 vuoden tutkimusvisiitilla kuten mekin olemme.

Ihmiset olivat paatyneet USAan erilaisia reitteja pitkin, toiset Akatemian rahoittamana, toiset yhteistyoprojektin merkeissa tai toiset avioliiton myota. Yhta kaikki, eri aloista, ikapolvista ja elamantilanteista huolimatta joukolla tuntui olevan paljon yhteisia kokemuksia jaettavana. Tekesin stimuloimana tarkoitus on jatkossakin kokoontua ja yrittaa oppia toisiltamme ulkomaille muuttoon, tyoskentelyyn tai Suomeen paluuseen liittyvissa asioissa. Kaikki kuitenkin painiskelemme samojen asioiden kanssa: tyoluvat, viisumit, tyokulttuuri ja ennen kaikkea rahoituksen hankkiminen.

Taalla ollessamme emme ole erityisesti hakeutuneet suomalaisten jarjestamiin tapahtumiin ja iltamiin, joten suomalaiskontaktit ovat jaaneet vahemmalla. Mutta kuinka ollakaan olimme sunnuntaina DC:ssa seuraamassa kansainvalista triathlon kisaa (ITU World Championship Series) ja tapasimme kadulla ihan sattumalta yhden saunomassa olleen suomalaistutkijan perheineen. Yhteisen kotikaupungin lisaksi meilla loytyi heti yhteisia tuttujakin kotimaassa. Aika mukavaa. Suomalainen, ja varsinkin turkulainen, ymmartaa toinen toistaan tassa isossa maailmassa.

Triathlonista kiinnostuneille, tasta ja tasta paasee tutustumaan vahan tarkemmin eilisen kisan tunnelmiin. Aamukuudesta kahdeksaan DC:n keskustan kadut oli varattu kuntoilijoiden suorituksille, mutta yhdeksasta lahtien Potomac-joen ja Pennsylvania-avenuen valtasivat olympialuokan urheilijat. Vauhdikasta ja hienoa menoa. Insipiraatiota kerrakseen!


lauantai 13. kesäkuuta 2009

Almost stepped on turtle

Aamulenkit ovat parasta aikaa luontohavainnoille. Jänikset, peurat, haikarat ja haukat ovat lähes jokapäiväisä tuttuja, mutta eilen astuin melkein kilpikonnan päälle. Onhan noita kilpikonnia ennenkin näkynyt lähijärvissä ja -ojissa, mutta eipä ole ennen tullut ajotiellä vastaan. Pitihän kaveria auttaa vihreimmille maille, joten nostimme hänet katukivetyksen yli nurmikon puolelle. Eksoottisimmat eläimet eivät ole ainoita, jotka muistuttavat ettei olla Suomen leveysasteilla. Suomesta paluun jälkeen Maryland on muistuttanut enimmäkseen sademetsän oloja, kun kosteusprosentti on 85-90% ja lämpötila 25-30C. Taas on elimistölle sopeutumisen paikka.

Toisaalta, nykyisellä työpaikalla vietetyllä tuntimäärällä, tukalasta olosta ei päivän mittaan paljoa tarvitse kärsiä. Mutta onhan se aika villi tunne astua klo 6 ulos ilmastoidusta huoneesta aamun lämpimän kosteaan syleilyyn. Ja sama tapahtuu illalla kotiin lähtiessä. Lämpötila ei juuri +25C alle ole laskenut. Onneksi ilonamme on ollut lähes päivittäin ukkoskuurot, jotka aina hetkittäin raikastavat ilmaa. Ja tosiaan, nyt ollaan vasta alkukesässsä...

Mutta tämä viikonloppu vietetään häätunnelmissa. Tänään pääsemme juhlistamaan juoksukavereidemme vihkimistä ja huomenna on oma hääpäivä, jota lähdemme juhlistamaan pikku päiväretkellä... Sitä minne mennään, minulle ei vielä ole kerrottu.

lauantai 6. kesäkuuta 2009

A short summer holiday report


Kylläpä oli mukava kesäloma. 2,5 viikkoa kotimaisemissa meni nopeasti, mutta kivoissa tunnelmissa. Loma alkoi juhlavasti Jyväskylässä järjestetyssä tohtoripromootiossa. Virallisia ja traditionaalisia juhlamenoja, miekanhiontaa ja tohtoripromootiota, seurasi juhlavat päivällistanssiaiset ja viikonloppu päättyi vapaamuotoisella purjehduksella Päijänteellä. Ikimuistoinen tapahtuma, joten siinä mielessä päätös viettää loma heti kesän alussa oli oikein onnistunut.

Loppuloman vietimmekin sitten Etelä-Suomessa sekä nykyisessä ja entisessä pääkaupungissa että luonnon äärellä maaseudulla. Tuli juhlistettua yhdet hienot lakkiaiset ja hoidettua myös työasioita. Sopivasti olin paikan päällä myös uuden THL:n kevätkarkeloissa. Perheen ja ystävien tapaaminen oli ihan huippua ja sitä tuttuuden tunnetta on vaikea sanoin selittää. Kaikki tuntui niin kotoisalta. Eniten ihastutti valoisat kesäyöt, kesään virittäytyvä luonto ja ihana hiljaisuus sekä tietysti maukas kotiruoka. Mutta silmään osui myös inhoja asioita: itsekäs autoilukulttuuri (vaikka tiet ovat täynnä tilaa, niin naapurikuskille ei tilaa anneta), julkinen kännäily, tupakointi terrasseilla ja jonkin asteinen epäkohteliaisuus (ole hyvä ja anteeksi tuntuvat unohtuneen monelta, esim. kauppajonossa, ihmiset vain tönivät ja touhottavat omia asioitaan muista välittämättä).

Loppulomasta alkoi jo vähän tuntua, että haluaako sitä enää ollenkaan palata USAan. Olisin voinut mielelläni viettää koko kesän Suomessa. Toisaalta töitä on jäljellä enää puoli vuotta ja aika lentää tunnetusti kuin siivillä. Ja todellakin tarvitsen kaikki kuusi kuukautta keskeneräisten työjuttujen loppuunsaattamiseen. Mutta mikä parasta, oli mukava saada itselleen varmistusta siitä, että kotiin voi palata hyvillä mielillä.

Nyt olen siis jo takaisin USAn kodissa. Lähes vuorokauden mittaiseksi venynyt kotimatka pistää vähän väsyttämään ja on mukava hengähtää yksi päivä ennen töiden aloittamista. Vaikka ajatukset ovat vielä vähän lomamuistoissa, niin paluuta täkäläiseen arkeen ilahdutti heti yhden juoksukaverin tapaaminen aamulenkillä ja sain päivitettyä kuulumisia. Lisäksi taloyhtiön uima-allas on auennut kesäkuukausiksi. Jee! Eihän se tietenkään suomalaisissa järvivesissä uintia voita, mutta kyllä siellä oli mukava käydä virkistäytymässä kosteana kesäpäivänä. Illalla saan vielä miehenkin kotiin, niin kaikki on parhain päin. Sitä odotellessa...