maanantai 20. lokakuuta 2008

Election Day is getting closer

Kolme viikkoa vielä ja sitten tiedetään kuka muuttaa kenenkin kanssa Valkoiseen taloon. On ollut mielenkiintoista seurata ehdokkaiden erikoislaatuista kampanjointia, tv-väittelyitä ja mainoksia. Vaikka maa konttaa taloussektorilla ja monta muutakin tärkeää ongelmaa odottaa avointa keskustelua, ehdokkailla tuntuu olevan paljon tärkeämpää toisen mustamaalaaminen, syyttäminen ja haukkuminen. Erityisen läpinäkyvää tämä tietysti on ollut republikaanien leirissä. Paikka paikoin kansan yllyttäminen on johtanut epätoivottuihin ylireaktioihin kannattajien joukossa ja Arizonan senaattori on joutunut huonoon valoon jopa omiensa joukossa.

Suomalaisiin vaaleihin verrattuna median rooli on täällä ihan ylivertainen. Puolueetonta tietoa ehdokkaista on suhteellisen vaikea löytää, sillä sanomalehdet ja tv-kanavat ovat niin voimakkaasti kallellaan jompaan kumpaan puolueeseen. Siinä mielessä BBC ja YLE ovat tarjonneet objektiivisinta uutisantia. Viihdyttävää on kuitenkin ollut seurata mm. Saturday Night Livea, Daily Showta ja Colbert Reportia, joissa ehdokkaiden tekemiset ja sanomiset käännetään välittömästi vitseiksi. Välillä tuntuu siltä, että nämä koomikoiden luomat hahmot käyvät haamuvaaleja todellisten ehdokkaiden rinnalla. Joku sitäkin jo ehti spekuloimaan, että vaikka Tina Fey ei esitäkään varapresidenttiehdokas Palinia kovin myönteisessä valossa ja naurattaa ihmisia bimboilulla, niin hän on jättänyt toistaiseksi imitoimatta Palinin törkeät hyökkäykset Obamaan kohti. Eli republikaanien mielestä tästä voi olla heille jopa hyötyä.

Vaikka lämpö nousee ehdokkaiden ja kannattajien keskuudessa, niin ulkona alamme päästä syksyisiin lukemiin (ah, mikä aasinsilta). Muutama päivä sitten nautimme vielä helteisistä syyskeleistä, mutta viikonloppuaamuisin lämpötila laski alle 10 asteen. Tätä ihanan kirpakkaa keliä onkin jo kaivannut pitkän kesän jälkeen.

Ei kommentteja: